Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 13 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Frauke Scheunemann
‹Kot Winston. Polowanie na rabusiów›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKot Winston. Polowanie na rabusiów
Tytuł oryginalnyJagd auf die Tresorräuber
Data wydania19 września 2018
Autor
PrzekładAgata Janiszewska
Wydawca Debit
CyklKot Winston
ISBN978-83-8057-256-0
Format264s. 143×205mm
Cena26,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Mała Esensja: Mruczysław Holmes
[Frauke Scheunemann „Kot Winston. Polowanie na rabusiów” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
W tomie „Kot Winston. Polowanie na rabusiów” spotykamy się po raz trzeci z tytułowym bohaterem. Jego spryt i odwaga pomagają ująć szajkę niebezpiecznych seryjnych złodziejaszków.

Joanna Kapica-Curzytek

Mała Esensja: Mruczysław Holmes
[Frauke Scheunemann „Kot Winston. Polowanie na rabusiów” - recenzja]

W tomie „Kot Winston. Polowanie na rabusiów” spotykamy się po raz trzeci z tytułowym bohaterem. Jego spryt i odwaga pomagają ująć szajkę niebezpiecznych seryjnych złodziejaszków.

Frauke Scheunemann
‹Kot Winston. Polowanie na rabusiów›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułKot Winston. Polowanie na rabusiów
Tytuł oryginalnyJagd auf die Tresorräuber
Data wydania19 września 2018
Autor
PrzekładAgata Janiszewska
Wydawca Debit
CyklKot Winston
ISBN978-83-8057-256-0
Format264s. 143×205mm
Cena26,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Kot Winston zamieszkuje w domu profesora Grada przy ulicy Ogrodowej i świetnie rozumie się z nastoletnią Darią. Przeżywa jednak chwile niepokoju, bo niektórzy ludzie grożą mu przejściem na dietę. Czy to wina Winstona, że jedzenie jest mu regularnie podawane, a przy tym takie pyszne? „Jestem zgrabniutki, szczuplutki i najprawdopodobniej w najlepszej życiowej formie!”, chwali się główny bohater.
Dobra dyspozycja Winstona jak najbardziej się przyda, bo jest do rozwiązania pewna trudna sprawa. Daria oraz dwóje jej przyjaciół, Paula i Tomek dowiadują się, że szkoły w mieście padają ofiarą przestępców: ktoś kradnie pieniądze zdeponowane w sejfach. Czy czarna seria kradzieży dotknie też szkołę, do której chodzą? Sytuacja wydaje się poważna i dotyczy nie tylko pieniędzy, ale i zdeponowanych pod kluczem próbnych matur z matematyki, pisanych przez najstarszą klasę. Chodzi tam między innymi Mikołaj, brat Tomka i martwi się, że przez złodziei trzeba będzie powtarzać pisanie testu.
Powtarzanie egzaminu z matmy?! Do tego absolutnie nie można dopuścić! Dzieci postanawiają zorganizować zasadzkę. Aktywnie wspiera ich Winston. Za sprawą przygód z poprzednich tomów ma już detektywistyczne doświadczenie, prawdziwy z niego Mruczysław Holmes! Co więcej, czworonożny śledczy zadbał też o to, aby do działań włączyła się też kocica Odetta. Wreszcie będą mogli zrobić coś razem i być może będzie okazja, by nawiązali bliższe relacje. Tylko skąd, u licha, przyplątał się ten czworonożny Francesco, atrakcyjny włoski podrywacz? Marzenia Winstona rozwiewają się jak złoty sen. W obecności takiego kociego „ciacha” nie ma przecież u Odetty żadnych szans!
Na razie jednak dochodzi do zawieszenia broni między rywalami, choć chwilami iskrzy mocno. Przed nimi ważniejsze zadanie. Trzeba mieć oczy i uszy szeroko otwarte. Kto, jak kto, ale koty znakomicie to potrafią. Liczy się też współpraca z Darią i jej przyjaciółmi. To nie przelewki, w sprawę zaangażowani są też funkcjonariusze policji.
Lektura książki sprawia wielką frajdę, akcja toczy się szybko i jest w niej mnóstwo humorystycznych akcentów. Są zabawne nieporozumienia – zarówno między ludźmi, jak i kotami. Tradycji staje się też zadość: nieupilnowany garnek pachnących pielmieni szybko przechodzi na własność Winstona, a ściślej: jego brzuszka. Ale nie samym jedzeniem kot żyje. Zakończenie powieści jest bardzo romantyczne i sprawia, że niecierpliwie czekamy na dalszy ciąg przygód bystrego kota i lokatorów z ulicy Ogrodowej.
koniec
30 lipca 2022

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Mała Esensja: Na moją drapaczkę!
Joanna Kapica-Curzytek

13 VIII 2022

Piąte spotkanie z tytułowym bohaterem książki „Kot Winston. Agent pod przykrywką” przynosi nam zapis szeroko zakrojonego dochodzenia w parku rozrywki. Złoczyńcy nie mają żadnych szans w potyczce z doświadczonym kocim śledczym!

więcej »

PRL w kryminale: Para mieszana, mocno zakochana
Sebastian Chosiński

12 VIII 2022

Władysław Krupka lubił kapitana Mirskiego i parokrotnie powracał do tej postaci (będącej zresztą literackim alter ego komiksowego Jana Żbika). Pisząc powieść „Skazałeś ją na śmierć”, doszedł jednak do wniosku, że prawdopodobnie nie poradzi on sobie w walce z imperialistyczną siatką szpiegowską, więc postanowił dorzucić mu do pomocy bohatera z jeszcze wyższej półki – kapitana Wojciecha Mireckiego z kontrwywiadu Służby Bezpieczeństwa.

więcej »

Historia zatoczyła koło
Joanna Kapica-Curzytek

11 VIII 2022

W znakomitej książce „Dziewczyna i Uczony” fascynujące losy dwóch obrazów przenikają się z dramatycznymi biografiami ludzi i przeszłością państw. Historia Europy została tu opowiedziana przez pryzmat historii sztuki.

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Z tego cyklu

Na moją drapaczkę!
— Joanna Kapica-Curzytek

Na moje wąsy!
— Joanna Kapica-Curzytek

Kocioł z balią!
— Joanna Kapica-Curzytek

Wszechmocna sardynko w oleju!
— Joanna Kapica-Curzytek

Ciepło, mimo że zimno
— Piotr ‘Pi’ Gołębiewski

Młodzi pogromcy przestępców znowu w akcji
— Marcin Mroziuk

Niemożliwe?
— Joanna Kapica-Curzytek

Niebezpieczne pragnienia
— Marcin Mroziuk

Wszystkie końce świata
— Marcin Mroziuk

Od zmierzchu do świtu
— Marcin Mroziuk

Tegoż autora

Historia zatoczyła koło
— Joanna Kapica-Curzytek

Do księgarni marsz: Sierpień 2022
— Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Joanna Słupek

Krótko o książkach: Siła więzi
— Joanna Kapica-Curzytek

Długa powieść o zabijaniu
— Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: W platońskiej jaskini
— Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Nie tylko prawnicza strategia
— Joanna Kapica-Curzytek

Dysfunkcjonalna rodzina, dysfunkcjonalny kraj
— Joanna Kapica-Curzytek

Wiele burz
— Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Kryzys męskości?
— Joanna Kapica-Curzytek

Krótko o książkach: Zawiła droga do prawdy
— Joanna Kapica-Curzytek

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.