Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 16 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Steven Erikson
‹Łowcy kości: Pościg›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułŁowcy kości: Pościg
Tytuł oryginalnyBonehunters
Data wydania30 czerwca 2006
Autor
PrzekładMichał Jakuszewski
Wydawca MAG
CyklMalazańska Księga Poległych
ISBN83-7480-024-0
Format608s. 115×185mm
Cena34,—
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Szósty dobry
[Steven Erikson „Łowcy kości: Pościg”, Steven Erikson „Łowcy kości: Powrót” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Łowcy kości” to szósty z dziesięciu zapowiedzianych tomów „Malazańskiej księgi poległych” Stevena Eriksona. I choć trochę szkoda, że opowieść z wolna zmierza ku końcowi, to przyjemnie jest stwierdzić, że autor umie coraz więcej.

Eryk Remiezowicz

Szósty dobry
[Steven Erikson „Łowcy kości: Pościg”, Steven Erikson „Łowcy kości: Powrót” - recenzja]

„Łowcy kości” to szósty z dziesięciu zapowiedzianych tomów „Malazańskiej księgi poległych” Stevena Eriksona. I choć trochę szkoda, że opowieść z wolna zmierza ku końcowi, to przyjemnie jest stwierdzić, że autor umie coraz więcej.

Steven Erikson
‹Łowcy kości: Pościg›

EKSTRAKT:80%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułŁowcy kości: Pościg
Tytuł oryginalnyBonehunters
Data wydania30 czerwca 2006
Autor
PrzekładMichał Jakuszewski
Wydawca MAG
CyklMalazańska Księga Poległych
ISBN83-7480-024-0
Format608s. 115×185mm
Cena34,—
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Szósty tom cyklu pokazuje czytelnikom jak rozwija się Steven Erikson jako pisarz. Z całej jego dotychczasowej twórczości, ten właśnie tom czyta się najswobodniej i najbardziej widać w nim rozwój umiejętności technicznych. Autor chyba zaczyna rozumieć, w czym leży jego siła, a w czym słabość. Coraz mniej tu filozoficznych rozważań, a te, które się już zdarzą, nie nużą. Dużo zaś w „Łowcach kości” akcji i humoru, soczystych żołnierskich dialogów, które, budząc uśmiech, niosą czytelnika przez kolejne stronice.
Jeśli chodzi o inne zalety „Malazańskiej księgi poległych”, do których przyzwyczaił nas Steven Erikson, nadal z łatwością można zachwycić się autorską kreacją świata - włożonym w nią ogromem pracy, nieprawdopodobną liczbą zdarzeń, miejsc, postaci, wątków i kultur, jakimi autor żongluje. To nadal niezwykły, hipnotyzująco bogaty świat pełen niezwykłych konfliktów, oszałamiający krajobrazami kilku kontynentów i głębią historii.
Kończąc podsumowanie mocnych stron cyklu, zaznaczyć trzeba, że Erikson nadal wykazuje się szczególnym talentem do portretowania wojny z całym jej chaosem i okrucieństwem. Chaos i śmierć towarzyszące każdej bitwie, przypadkowość i brzydota śmierci oddane są w „Łowcach kości” w sposób, który budzi współczucie dla każdego żołnierza.
Po lekturze „Łowców kości” można też odnieść wrażenie, że Erikson faktycznie zamierza się zmieścić w zapowiadanych dziesięciu tomach, a szósty z nich naprawdę jest początkiem końca. Nowych wątków i postaci jest jak na lekarstwo, a akcja wyraźnie przyspiesza. Ma to pewne negatywne konsekwencje. Choć udaje się też Eriksonowi pokazać kilka interesujących postaci, niemniej brak w tym tomie opowieści o sile oddziaływania na czytelnika porównywalnej z tragiczną wędrówką uchodźców z „Bram Domu Umarłych” (Sznur Psów) i przejściami Trulla Sengara. Zamykanie wątków i ścisła kontrola nad przebiegiem wydarzeń uniemożliwia autorowi długą i trudną pracę nad kreacją osobistych tragedii.

Steven Erikson
‹Łowcy kości: Powrót›

WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułŁowcy kości: Powrót
Tytuł oryginalnyBonehunters
Data wydania28 lipca 2006
Autor
PrzekładMichał Jakuszewski
Wydawca MAG
CyklMalazańska Księga Poległych
ISBN83-7480-026-7
Format672s. 115×185mm
Cena34,—
Gatunekfantastyka
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Podsumowując, w szóstym tomie „Malazańskiej Księgi Poległych” Erikson nie zwalnia, nie rozrzedza akcji, nie robi z powieści zbiornika do wlewania sowicie opłacanych liter, ale opowiada mocną, momentami wesołą, a momentami pełną przemocy i nienawiści historię. Fani cyklu będą się rozkoszować, nieznający go winni jednak spróbować od pierwszego tomu.
koniec
31 sierpnia 2006

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zapomniani bohaterowie czasów zarazy
Sebastian Chosiński

16 VIII 2022

Pisząc w połowie lat 60. ubiegłego wieku „Zarazę” – swój najbardziej znany reportaż, poświęcony epidemii ospy prawdziwej we Wrocławiu – Jerzy Ambroziewicz nie mógł wyjawić najważniejszego, czyli tego, skąd choroba wzięła się w stolicy Dolnego Śląska. Ale i bez tej wiedzy jest to fascynująca lektura. Mimo że to opis wydarzeń sprzed kilku dekad, zdaje się być ponownie – po naszych doświadczeniach z pandemią koronawirusa – bardzo aktualny.

więcej »

Krótko o książkach: Z pandemią w tle
Joanna Kapica-Curzytek

15 VIII 2022

„Fałszywy świadek” to mocny thriller, w którym autorka każe swoim postaciom skonfrontować się z dramatyczną przeszłością. To, co było dawniej, wraca w najmniej spodziewanym momencie i nie da się od tego uciec.

więcej »

Przeczytaj to jeszcze raz: Pomiędzy jednym a drugim kuflem leczniczej wody
Sebastian Chosiński

14 VIII 2022

Do Vichy jeździ się po to, aby odpoczywać i popijać lecznicze wody. Skoro tam właśnie Georges Simenon wysłał Maigreta, oznacza to, że z jego organizmem nie jest najlepiej. I nic w tym dziwnego – trzydzieści lat policyjnej pracy musi odbić się na zdrowiu. Po tygodniu pobytu w uzdrowisku policjant z Paryża dowiaduje się o śmierci kobiety, którą codziennie spotykał podczas spacerów. Jak myślicie, wytrzyma czy zaangażuje się w śledztwo?

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

Najstarsza magia
— Eryk Remiezowicz

Kronika śmierci niezauważonej
— Eryk Remiezowicz

Zamknąć Królikarnię!
— Eryk Remiezowicz

Książka, która nie dotarła do nieba
— Eryk Remiezowicz

Historia żywa
— Eryk Remiezowicz

Na siłę
— Eryk Remiezowicz

Wpadnij do wikingów
— Eryk Remiezowicz

Gdzie korekta to skarb
— Eryk Remiezowicz

Anielski kryminał
— Eryk Remiezowicz

I po co ten pośpiech?
— Eryk Remiezowicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.