Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Robin Hobb
‹Szalony statek. Tom 1›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSzalony statek. Tom 1
Tytuł oryginalnyMad Ship
Data wydania2 lipca 2001
Autor
PrzekładEwa Wojtczak
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklKupcy i ich żywostatki
ISBN83-7255-876-0
Format264s. 142×202mm
Cena26,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Smoki we właściwym kierunku
[Robin Hobb „Szalony statek. Tom 1”, Robin Hobb „Szalony statek. Tom 2”, Robin Hobb „Szalony statek. Tom 3” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wszystkie te wątki oddziaływują na siebie nawzajem, splatają się i mieszają, dając w efekcie znakomity wynik. Zapowiada się, że trylogia o żywostatkach będzie równie wybitna, jak niezrównany cykl o Skrytobójcy. Przed autorką już tylko ostatnia przeszkoda – stworzenie odpowiednio poruszającego zakończenia (a zakończenie historii Bastarda postawiło poprzeczkę wysoko). Ja jestem jednak spokojny – wszystkie statki, stwory i postacie są na właściwym kursie.

Eryk Remiezowicz

Smoki we właściwym kierunku
[Robin Hobb „Szalony statek. Tom 1”, Robin Hobb „Szalony statek. Tom 2”, Robin Hobb „Szalony statek. Tom 3” - recenzja]

Wszystkie te wątki oddziaływują na siebie nawzajem, splatają się i mieszają, dając w efekcie znakomity wynik. Zapowiada się, że trylogia o żywostatkach będzie równie wybitna, jak niezrównany cykl o Skrytobójcy. Przed autorką już tylko ostatnia przeszkoda – stworzenie odpowiednio poruszającego zakończenia (a zakończenie historii Bastarda postawiło poprzeczkę wysoko). Ja jestem jednak spokojny – wszystkie statki, stwory i postacie są na właściwym kursie.

Robin Hobb
‹Szalony statek. Tom 1›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSzalony statek. Tom 1
Tytuł oryginalnyMad Ship
Data wydania2 lipca 2001
Autor
PrzekładEwa Wojtczak
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklKupcy i ich żywostatki
ISBN83-7255-876-0
Format264s. 142×202mm
Cena26,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Robin Hobb zachwyciła mnie drugim tomem swojej trylogii. „Szalony statek” jest tylko nieco słabszy od swojego poprzednika, „Czarodziejskiego statku”, i w dużej mierze wynika to z nieuczciwej przewagi każdego pierwszego tomu, który wprowadza i wciąga, roztaczając przed czytelnikiem magiczne krainy i niezbadane charaktery głównych bohaterów. W drugim tomie znamy już figury i szachownicę, a zamiast śmiałego, decydującego o przebiegu rozgrywki otwarcia mamy grę środkową – mniej imponującą, toczącą się na głębszym i nie tak efektownym poziomie. Część pierwsza rozstawiła po kątach tajemnicze skrzynie, obiecując czytelnikowi rozkosz ich otwierania. Część druga ma zadanie utrudnione – wypadałoby wywlec tajemnice na światło dzienne i udowodnić, że warto było na nie czekać.
I udaje się to znakomicie. Dostajemy do rąk kilka rozwiązań, autorka dostawia parę decydujących kresek i kropek, dzięki czemu obraz stworzonego przez Megan Lindholm świata nabiera kształtów i treści. A są to treści doprawdy niezwykłe – mocno byłem zaskoczony pochodzeniem i istotą czarodrzewu, czy też rodzinnymi koligacjami i mroczną przeszłością Kennita. Tak, tak, Robin Hobb stanowczo ma wyobraźnię.

Robin Hobb
‹Szalony statek. Tom 2›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSzalony statek. Tom 2
Tytuł oryginalnyMad Ship
Data wydania12 września 2001
Autor
PrzekładEwa Wojtczak
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklKupcy i ich żywostatki
ISBN83-7255-887-6
Format232s. 142×202mm
Cena26,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Autorka wyjątkowo sprawnie łączy ze sobą trzy składniki, topiąc je razem i warząc z nich bardzo wytrawny cykl fantasy. Po pierwsze, jest magia. Nie jakieś machanie różdżką i strzelanie gromem, ale prawdziwie głęboka i tajemnicza część rzeczywistości, codzienna i znana dzięki żywostatkom i setkom przedmiotów z Deszczowych Ostępów, a jednocześnie nadal nieprzenikniona i groźna. Ba, pojawiają się nawet magiczne stworzenia, a Robin Hobb śmiało opisuje ich dusze, znakomicie oddając ich obcy i niezwykły sposób myślenia. Ta magiczna nić przeplata całą powieść, czasem w tle, czasem jako główny wątek, czyniąc z cyklu „Kupcy i ich żywostatki” prawdziwy majstersztyk.

Robin Hobb
‹Szalony statek. Tom 3›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułSzalony statek. Tom 3
Tytuł oryginalnyMad Ship
Data wydania8 października 2001
Autor
PrzekładEwa Wojtczak
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklKupcy i ich żywostatki
ISBN83-7255-892-2
Format312s. 142×202mm
Cena26,—
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Drugi składnik owego smakowitego dekoktu to wielka polityka. Dotychczasowy układ rozpada się – Jamailla, wskutek nieudolności satrapy Cosgiego jest coraz słabsza, wskutek czego Miasto Wolnego Handlu zaczyna zastanawiać się, po co im taka kosztowna i bezcelowa zwierzchność. Na powierzchnię wypływają nowe siły – Chalced i pirackie państewko Kennita. Trwa staranne oplątywanie przeciwników siecią intryg, ale nie zabraknie też walenia pięścią w stół. Trzeci, ostatni i najważniejszy filar szlachetnej budowli o nazwie „Szalony statek”, to jej główni bohaterowie, ich los, ich charaktery i zmiany jakie wymusza na nich świat. Na pierwszy plan wysuwa się dwoje dzieci z rodziny Vestritów – Wintrow i Malta. Malta, w pierwszym tomie kandydatka do tytułu najpaskudniejszego bachora cyklu, zostaje teraz zmuszona do szybkiego wydoroślenia i przekształca się w osóbkę całkiem bystrą i odpowiedzialną. Zaczyna widzieć świat coraz szerzej i rozumieć coraz więcej, zyskując u czytelnika dużo punktów dodatnich. Wintrow też zmienia się w miły dla oka sposób – przestaje pojękiwać i decyduje w końcu, co chce zrobić ze swoim życiem. Oboje stają się również częścią historii węży-smoków i wielka przed nimi przyszłość. Dowiadujemy się nieco więcej o Kennicie i jego przeszłości, i ten złośliwy, zimny pirat dostaje swoje dodatkowe wymiary i swoją głębię. Althea z Brashenem mają problemy – głównie ze sobą, ale nie tylko i zastanawiają się, co z tym fantem zrobić. Reszta zaś postaci – no cóż, chwilowo umieszczone zostają nieco na boku, ale mają w opowieści swoją rolę, i radzę szczerze o nich pamiętać.
Wszystkie te wątki oddziaływują na siebie nawzajem, splatają się i mieszają, dając w efekcie znakomity wynik. Zapowiada się, że trylogia o żywostatkach będzie równie wybitna, jak niezrównany cykl o Skrytobójcy. Przed autorką już tylko ostatnia przeszkoda – stworzenie odpowiednio poruszającego zakończenia (a zakończenie historii Bastarda postawiło poprzeczkę wysoko). Ja jestem jednak spokojny – wszystkie statki, stwory i postacie są na właściwym kursie.
koniec
10 lutego 2002
PS. Natomiast dzielenie „Szalonego statku” na trzy części to skandal. Rozumiem, że wydawnictwo dorabia sobie w ten sposób (całość kosztuje prawie 80 PLN – za pojedynczą książkę mało kto byłby gotów tyle zapłacić), ale może by zachować umiar w chciwości…

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Mój przyjaciel Błazen
— Magdalena Kubasiewicz

Rycerski znów w Koziej Twierdzy
— Magdalena Kubasiewicz

Rozstania i powroty
— Magdalena Kubasiewicz

Za króla, ojczyznę i garść błota
— Beatrycze Nowicka

Wciąż jest dobrze, a nawet bardzo dobrze
— Anna Kańtoch

Prosta, niełatwa w pisaniu proza
— Anna Kańtoch

Nowe szaty Błazna
— Joanna Słupek

Nadchodzi zmiana
— Eryk Remiezowicz

Tegoż autora

Kronika śmierci niezauważonej
— Eryk Remiezowicz

Zamknąć Królikarnię!
— Eryk Remiezowicz

Książka, która nie dotarła do nieba
— Eryk Remiezowicz

Historia żywa
— Eryk Remiezowicz

Na siłę
— Eryk Remiezowicz

Wpadnij do wikingów
— Eryk Remiezowicz

Gdzie korekta to skarb
— Eryk Remiezowicz

Anielski kryminał
— Eryk Remiezowicz

I po co ten pośpiech?
— Eryk Remiezowicz

Nie zawsze szczęście
— Eryk Remiezowicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.