Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 sierpnia 2022
w Esensji w Esensjopedii

Witold Jabłoński
‹Trupi korowód›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTrupi korowód
Data wydania15 czerwca 2007
Autor
Wydawca superNOWA
CyklGwiazda Wenus, gwiazda Lucyfer
ISBN978-83-7054-195-8
Format606s.
Cena33,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Historia żywa
[Witold Jabłoński „Trupi korowód” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Trupim korowodem” kończy Witold Jabłoński cykl „Gwiazda Wenus, gwiazda Lucyfer”, jedno z najlepszych dzieł polskiej fantastyki ostatnich lat.

Eryk Remiezowicz

Historia żywa
[Witold Jabłoński „Trupi korowód” - recenzja]

„Trupim korowodem” kończy Witold Jabłoński cykl „Gwiazda Wenus, gwiazda Lucyfer”, jedno z najlepszych dzieł polskiej fantastyki ostatnich lat.

Witold Jabłoński
‹Trupi korowód›

EKSTRAKT:70%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułTrupi korowód
Data wydania15 czerwca 2007
Autor
Wydawca superNOWA
CyklGwiazda Wenus, gwiazda Lucyfer
ISBN978-83-7054-195-8
Format606s.
Cena33,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Witelon, główny bohater cyklu, po klęsce planów związanych z osobą księcia wrocławskiego, postanawia oddać się na służbę u Władysława Łokietka, syna ukochanej księżnej Eufrozyny. Nie pcha się jednak na pierwszy plan, lecz tradycyjnie działa w ciemności i ukryciu, oczyszczając swemu mocodawcy drogę do tronu. Fabuły nie trzeba tu opisywać, fabułę napisała historia, sadzając karła na wawelskim tronie. Witold Jabłoński jedynie postawił swojego bohatera we właściwych miejscach, czyniąc go siłą sprawczą i obserwatorem kluczowych zdarzeń.
To już ostatnia część czteroksięgu i główny bohater powoli zbliża się ku końcowi długiego żywota. Jeszcze angażuje się w politykę i zakulisowe działania, ale coraz mniej w nim pasji, a coraz więcej zmęczenia powtarzającymi się schematami ludzkiego losu. To zniechęcenie przeniosło się też na autora, powodując, że tom czwarty jest chyba najsłabszy. Dodatkowo pojawił się problem kończącej książkę kulminacji – wiadomo, że Witelon umrze, wiadomo od pierwszej strony cyklu. Autor próbuje podnieść temperaturę końcówki metafizycznym dialogiem, ale zabieg ten spala na panewce.
Mimo to „Trupi korowód” to nadal fachowa robota. Jabłoński pisze sprawnie, przyjemnie, bez zgrzytów. Język jest potoczysty, mimo że – rzecz ciekawa – dialogu prawie nie uświadczysz. To przede wszystkim opowieść Witelona, zapis jego myśli, wrażeń i zgryźliwych komentarzy biorących się z wielu lat doświadczeń.
Jeśli już o życiu wewnętrznym mowa, to czas przejść do przyczyn, dla których cykl o Witelonie nie wejdzie na listę lektur, mimo że pięknie opowiada o ważnym, mało znanym okresie polskiej historii. Mowa tu o homoseksualizmie i satanizmie, które główny bohater czynnie uprawia (co zresztą prawdopodobnie kosztowało autora pracę w łódzkim Śródmiejskim Forum Kultury, z którego zwolnił go prezydent Jerzy Kropiwnicki). Pierwszemu mag z Dolnego Śląska już się nie oddaje, bo starość wypłukała zeń żądze; drugiemu, czując nadchodzącą śmierć, coraz częściej. I niestety, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jego w tym względzie przemyślenia są nieco naiwne, uzasadniające krucjatę o prawdziwą wizję piekła, którą prowadzi Marek S. Huberath.
Satanizmu nie myliłbym jednak z antyklerykalizmem, do którego Kościół daje Witelonowi powodów aż nadto. I nie tylko o osobistych krzywdach tu mowa. Wielkimi krokami nadchodzą czasy protestantów, których bunt był, między innymi, skutkiem zepsucia katolickiej hierarchii – zepsucia, z którym podczas lektury cyklu mamy okazję zapoznać się ze szczegółami. Aha – rozważając problemy zła i dobra w „Trupim korowodzie”, nie sposób nie zauważyć, że nader często zło zostaje ukarane rękami satanisty Witelona. Bóg ma poczucie humoru, stanowczo.
O niezwykłości cyklu „Gwiazda Wenus, gwiazda Lucyfer” stanowią trzy czynniki: duża sprawność pisarska autora, odmalowanie czasów o niezwykłej dynamice zdarzeń (przy tym szerzej nieznanych) i umiejętne dobranie bohatera, Witelona z Borku, najwybitniejszego uczonego polskiego Średniowiecza. Szacunkiem napawa ogrom pracy, dzięki której rozbicie dzielnicowe przedstawione zostaje tak ciekawie i szczegółowo, ale także umiejętności autora, dzięki którym ożywił postaci sprzed wieków.
Bo w tym jest wielkość tej opowieści: w żywej historii, w przeniesieniu czytelnika o stulecia. Dlatego każdemu będę polecać postawienie sobie wszystkich czterech tomów na półce.
koniec
23 września 2007

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Zapomniani bohaterowie czasów zarazy
Sebastian Chosiński

16 VIII 2022

Pisząc w połowie lat 60. ubiegłego wieku „Zarazę” – swój najbardziej znany reportaż, poświęcony epidemii ospy prawdziwej we Wrocławiu – Jerzy Ambroziewicz nie mógł wyjawić najważniejszego, czyli tego, skąd choroba wzięła się w stolicy Dolnego Śląska. Ale i bez tej wiedzy jest to fascynująca lektura. Mimo że to opis wydarzeń sprzed kilku dekad, zdaje się być ponownie – po naszych doświadczeniach z pandemią koronawirusa – bardzo aktualny.

więcej »

Krótko o książkach: Z pandemią w tle
Joanna Kapica-Curzytek

15 VIII 2022

„Fałszywy świadek” to mocny thriller, w którym autorka każe swoim postaciom skonfrontować się z dramatyczną przeszłością. To, co było dawniej, wraca w najmniej spodziewanym momencie i nie da się od tego uciec.

więcej »

Przeczytaj to jeszcze raz: Pomiędzy jednym a drugim kuflem leczniczej wody
Sebastian Chosiński

14 VIII 2022

Do Vichy jeździ się po to, aby odpoczywać i popijać lecznicze wody. Skoro tam właśnie Georges Simenon wysłał Maigreta, oznacza to, że z jego organizmem nie jest najlepiej. I nic w tym dziwnego – trzydzieści lat policyjnej pracy musi odbić się na zdrowiu. Po tygodniu pobytu w uzdrowisku policjant z Paryża dowiaduje się o śmierci kobiety, którą codziennie spotykał podczas spacerów. Jak myślicie, wytrzyma czy zaangażuje się w śledztwo?

więcej »

Polecamy

Terapia szokowa

W podziemnym kręgu:

Terapia szokowa
— Marcin Knyszyński

Seksapokalipsa
— Marcin Knyszyński

Odwieczna dialektyka
— Marcin Knyszyński

Rzeczy, które robisz w piekle, będąc martwym
— Marcin Knyszyński

Bulwar Zachodzącego Słońca 2
— Marcin Knyszyński

Borat Dzong-Un z pasem szahida
— Marcin Knyszyński

Rozkład i rozkładówka
— Marcin Knyszyński

Nowoczesny mit
— Marcin Knyszyński

Horror rzeczywistości
— Marcin Knyszyński

Osaczona
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż twórcy

Pagan fiction
— Miłosz Cybowski

Hetera, wieczna tułaczka
— Michał Kubalski

Niezapomniana lekcja historii
— Eryk Remiezowicz

Witelon rozdarty
— Eryk Remiezowicz

Dolnoślązak Witelon
— Eryk Remiezowicz

Krótko o książkach: Kwiecień 2002
— Artur Długosz, Jarosław Loretz, Eryk Remiezowicz

Potomkowie sennych marzeń
— Eryk Remiezowicz

Tegoż autora

Najstarsza magia
— Eryk Remiezowicz

Kronika śmierci niezauważonej
— Eryk Remiezowicz

Zamknąć Królikarnię!
— Eryk Remiezowicz

Książka, która nie dotarła do nieba
— Eryk Remiezowicz

Na siłę
— Eryk Remiezowicz

Wpadnij do wikingów
— Eryk Remiezowicz

Gdzie korekta to skarb
— Eryk Remiezowicz

Anielski kryminał
— Eryk Remiezowicz

I po co ten pośpiech?
— Eryk Remiezowicz

Nie zawsze szczęście
— Eryk Remiezowicz

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.