Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 6 grudnia 2019
w Esensji w Esensjopedii

Anna Brzezińska, Grzegorz Wiśniewski
‹Za króla, ojczyznę i garść złota›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZa króla, ojczyznę i garść złota
Data wydania21 września 2007
Autorzy
Wydawca RUNA
CyklWielka Wojna
ISBN978-83-89595-36-2
Format320s. 125×195mm
Cena29,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 25,00 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Kategoria A
[Anna Brzezińska, Grzegorz Wiśniewski „Za króla, ojczyznę i garść złota” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Wielka Wojna! Wielka przygoda! I tysiąc sło… wróć. Po przeczytaniu „Za króla, ojczyznę i garść złota” Anny Brzezińskiej i Grzegorza Wiśniewskiego człowiek aż się rwie do wojaczki.

Michał R. Wiśniewski

Kategoria A
[Anna Brzezińska, Grzegorz Wiśniewski „Za króla, ojczyznę i garść złota” - recenzja]

Wielka Wojna! Wielka przygoda! I tysiąc sło… wróć. Po przeczytaniu „Za króla, ojczyznę i garść złota” Anny Brzezińskiej i Grzegorza Wiśniewskiego człowiek aż się rwie do wojaczki.

Anna Brzezińska, Grzegorz Wiśniewski
‹Za króla, ojczyznę i garść złota›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułZa króla, ojczyznę i garść złota
Data wydania21 września 2007
Autorzy
Wydawca RUNA
CyklWielka Wojna
ISBN978-83-89595-36-2
Format320s. 125×195mm
Cena29,50
Gatunekfantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Kup wSelkar.pl: 25,00 zł
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Otóż i jest to książka o wojnie. O tej Wielkiej Wojnie, która miała, jak zapewne wiecie z jakiegoś durnego aforyzmu, przynieść kres wszelkim wojnom. Wojna z nudów, wojna, która na dobre rozpoczęła XX wiek z jej sequelem i całą resztą okropności. „Ale czy to jest fantastyka?” spytała mnie raz koleżanka na jakimś forum i co mogłem odpowiedzieć – to zależy, czy wierzysz w opowieści zapijaczonych Australijczyków, czy nie. „Za króla, ojczyznę i garść złota” jest bowiem gawędą awanturnika z kraju, jak to mówią w lengłydżu, down under, który z sobie podobnymi koleżkami wyprawił się na drugi koniec świata, coby skosztować tam żołnierskiego rzemiosła. Gdyby tylko wiedzieli, co ich tam czeka… to i tak by wyruszyli, takie to były morowe chłopaki, a i powody swoje mieli różnorakie, że milsza im była wojaczka niźli pozostanie w krainie kangurów.
Rzecz całą relacjonuje niejaki Red, ale to bujda jest, bo już z okładki widać, że całość zmyśliło małżeństwo: Anna Brzezińska i Grzegorz Wiśniewski. Się wie, a jak nie, to wyjaśnię – ona to uhonorowana Zajdlami twórczyni „Sagi o Zbóju Twardokęsku” i przegenialnej postaci Babuni Jagódki, on zaś jest pionierem polskiego cyberpunka („Manipulatrice”), mistrzem fanfików (Elektrybałt za opowiadanie „Dobrzy, źli ludzie”) i bożonarodzeniowych humoresek, które podziwiać możecie w „Esensji”, a prywatnie militarystą i miłośnikiem historii. Czego można się spodziewać, gdy taki duet zabierze się za wspólną książkę? Wyprawy z miotaczem ognia przez Wilżyńską Dolinę: humorystycznej fantasy ze skrupulatnie odmalowanymi detalami historycznymi.
Niewiele trzeba było, by Red z kolegami zboczyli z bojowego szlaku, zwąchawszy przygodę niczym dingo świeże ścierwo krowy. A było to tak, że Kurczak, postrzelony spiritus movens grupy, znalazł ślady transportu niemieckiego złota. Znalazło się złoto, to znaleźli się i zuchwali do kompletu. Ale w zasadzie nic by się nie stało, gdyby nie Snowy, aborygeński zwiadowca, który odkrył o jedną ścieżkę za dużo. I tak nasza wesoła gromadka wlazła była do magicznej krainy, ale że wciąż mieli świeży trop złota, no i że to proste chłopaki, to się nawet nie zorientowali. Nie żeby im to jakoś przeszkadzało, no bo któż będzie się tam lękał jakiegoś potwora czy inszej wiedźmy. Red relacjonuje to wszystko z kronikarską dokładnością, od czasu do czasu wdając się w dygresję – wspomina przedwojenne czasy, dzięki czemu dostajemy a) wiedzę, po kiego grzyba chłopaki w ogóle wyruszyli za morze oraz dlaczego czasem robią to, co robią, b) urozmaicenie jednowątkowej powieści i c) porcję łobuzerskiego dowcipu, gdyż każda wspominka jest właściwie krótką, spuentowaną humoreską. A skoro o tym mowa… Humor jest tu wielowarstwowy – na wierzchu wspomniany przaśny dowcip farmerski i żołnierski. Głębiej tkwi żart budowany na zderzeniu punktu widzenia chłopków-roztropków i fantastycznej (nie)rzeczywistości, którą z łatwością rozpoznaje nawet mało doświadczony miłośnik fantasy. Kolejnej radości dostarczy humor budowany z dostarczanych elementów układanki – dopiero zebrawszy do kupy wskazówki można docenić np. gorzki wic puenty spotkania z rusałką. Frajdę da również wytropienie odniesień kulturowych, zwłaszcza odnalezienie pierwowzorów bohaterów w australijskim folklorze.
Pomysł znakomity – połączyć Wielką Wojnę i fantasy. Ale żeby wrzucić do tego Australijczyków… to już dzieło geniuszu. I takie to do śmiechu, i chłopaki takie fajne, i przygoda też, ech, sam by człowiek powojował i przysmażył paru boszów, a może i ubił smoka. Tak sobie pewnikiem myśleli, sans smok, wszyscy młodzieńcy, którzy w 1914 naczytawszy się propagandowych, werbunkowych książek wyruszyli wykrwawić się w błocie ziemi niczyjej. O czym przyjdzie przeczytać w kolejnych, już poważnych i mrocznych tomach tryptyku „Wielka Wojna”, gdzie radocha „Za króla…” odbije się krwawą czkawką.
koniec
14 listopada 2007

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Rozświetlić zimowe dni
Joanna Kapica-Curzytek

6 XII 2019

„Nieświęty Mikołaj” spełni nasze oczekiwania, jeśli akurat szukamy lektury, która wprowadzi nas w świąteczny nastrój i chcemy się odrobinę wzruszyć.

więcej »

O tym, czego nie boi się Dukaj
Mieszko B. Wandowicz

6 XII 2019

Esej Jacka Dukaja pt. „Po piśmie” wydaje się zarazem oczywisty i nieoczywisty. A przy tym wart lektury albo przynajmniej się przyjrzenia – przez tyleż filozofów, socjologów i politologów, ile zainteresowanych kulturowymi zmianami czytelników. Czy jednak istnieją jeszcze czytelnicy? Czy istnieć powinni?

więcej »

PRL w kryminale: Nie zadzieraj z prezesem!
Sebastian Chosiński

5 XII 2019

Kolejny „gazetowiec” Jacka Wołowskiego czekał na publikację książkową prawie pół wieku. Najpierw, w połowie lat 60., poznali go czytelnicy „Życia Warszawy”; wszyscy inni, którzy wówczas nie mieli możliwości sięgnąć po to pismo, poznali powieść „Krzyżyk i Kreska” dopiero niedawno. I raczej nie powinni czuć się zawiedzeni…

więcej »

Polecamy

„Bycie” jest kalejdoskopem

Na rubieżach rzeczywistości:

„Bycie” jest kalejdoskopem
— Marcin Knyszyński

„I Have a Dream”
— Marcin Knyszyński

Koszmarna teofania
— Marcin Knyszyński

Nowe rozdanie
— Marcin Knyszyński

Prawdziwe kłamstwa
— Marcin Knyszyński

„Normalni” szaleńcy
— Marcin Knyszyński

Dwadzieścia sroczych ogonów
— Marcin Knyszyński

Kto tu jest chory?
— Marcin Knyszyński

„Osacza nas zewsząd wug!”
— Marcin Knyszyński

Otwórz oczy!
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Listopad 2014
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Paweł Micnas, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Niewielka wojna
— Michał Kubalski

Tegoż twórcy

Wiedźmie kłamstwa
— Anna Nieznaj

Królewny i karliczka
— Magdalena Kubasiewicz

Gdzie diabeł nie może, tam wiedźmę pośle
— Magdalena Kubasiewicz

Oczy błękitne jak niebo
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Styczeń 2011
— Jędrzej Burszta, Anna Kańtoch, Joanna Kapica-Curzytek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka Szady, Monika Twardowska-Wągrowska, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Jak dawniej nie będzie
— Jędrzej Burszta

Esensja czyta: Grudzień 2009
— Jędrzej Burszta, Jakub Gałka, Anna Kańtoch, Marcin T.P. Łuczyński, Daniel Markiewicz, Beatrycze Nowicka, Monika Twardowska-Wągrowska, Mieszko B. Wandowicz, Konrad Wągrowski

Kołatka w kształcie łba kota czyli o tym, że nic się nie kończy
— Karina Murawko-Wiśniewska

Chwała ogrodów, błoto i morze
— Michał R. Wiśniewski

Parę nut bez motywu przewodniego
— Eryk Remiezowicz

Tegoż autora

Dlaczego robisz mi to, Polsko
— Michał R. Wiśniewski

W domach z betonu nie ma wolnej miłości
— Michał R. Wiśniewski

Superheros patrzy na człowieka, widzi robaka, ale po chwili przygląda się uważniej
— Michał R. Wiśniewski

Powieść środka
— Michał R. Wiśniewski

Chwała ogrodów, błoto i morze
— Michał R. Wiśniewski

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o wilkołakach
— Michał R. Wiśniewski

Trzej mistrzowie
— Michał R. Wiśniewski

Długi film o umieraniu
— Michał R. Wiśniewski

Matrix w majtkach horror show
— Michał R. Wiśniewski

Opowiedz to komuś, kogo to obchodzi
— Michał R. Wiśniewski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.