Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 7 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Terry Pratchett
‹Piekło pocztowe›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPiekło pocztowe
Tytuł oryginalnyGoing Postal
Data wydania9 września 2008
Autor
PrzekładPiotr W. Cholewa
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklŚwiat Dysku
ISBN978-83-7469-849-8
Format360s. 142×202mm
Cena29,90
Gatunekfantastyka, humor / satyra
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Pratchett miszcz!
[Terry Pratchett „Piekło pocztowe” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Z tomu na tom coraz mniej ważna jest lokalizacja – czyli świat Dysku. Terry Pratchett pisze wciąż zabawnie, jednak w „Piekle pocztowym”, podobnie jak w „Straży nocnej” czy „Potwornym regimencie”, humor jest jedynie przyprawą, a nie głównym daniem. Zapewne dzięki temu jest to powieść bardzo strawna i sycąca.

Michał Kubalski

Pratchett miszcz!
[Terry Pratchett „Piekło pocztowe” - recenzja]

Z tomu na tom coraz mniej ważna jest lokalizacja – czyli świat Dysku. Terry Pratchett pisze wciąż zabawnie, jednak w „Piekle pocztowym”, podobnie jak w „Straży nocnej” czy „Potwornym regimencie”, humor jest jedynie przyprawą, a nie głównym daniem. Zapewne dzięki temu jest to powieść bardzo strawna i sycąca.

Terry Pratchett
‹Piekło pocztowe›

EKSTRAKT:90%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułPiekło pocztowe
Tytuł oryginalnyGoing Postal
Data wydania9 września 2008
Autor
PrzekładPiotr W. Cholewa
Wydawca Prószyński i S-ka
CyklŚwiat Dysku
ISBN978-83-7469-849-8
Format360s. 142×202mm
Cena29,90
Gatunekfantastyka, humor / satyra
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Albert Spangler umiera. Są na to świadkowie, a przecież i tak nikt nie ośmieli się zaprzeczyć Patrycjuszowi. Za cenę śmierci „Alberta” będzie jednak żyć Moist von Lipwig – oszust, dla którego persona „Spanglera” była tylko jedną z wielu przykrywek przestępczej działalności. Jest jeszcze jeden element ceny: von Lipwig może przyjąć posadę naczelnego poczmistrza Ankh-Morpork… albo umrzeć naprawdę. Patrycjuszowi można wiele zarzucić, ale na pewno nie to, że pozbawia ludzi wolności wyboru. Jednak posada ta to nie ciepła synekurka. Poprzednich czterech poczmistrzów dość szybko pożegnało się z tym światem, a gmach poczty wypełniony jest po sufit niedoręczonymi przesyłkami. Dodatkowo poczta stała się nieco przestarzała, od kiedy Ankh-Morpork łączą ze światem dyskowe odpowiedniki telegrafu – sekary. Von Lipwig musi nie tylko przywrócić mieszkańcom wiarę w staromodną pocztę, ale i pokonać konkurencję.
Powieść napisana jest świetnym stylem – Pratchettowi udało się odnaleźć równowagę między poważnymi tematami a humorem, który dawkuje z umiarem. Nadal incydentalnie ważna jest magia, ale już sam fakt położenia Ankh-Morpork na Dysku, unoszonym przez Kosmos na grzbiecie gigantycznego żółwia, nie ma najmniejszego znaczenia. Polityka, geografia, socjologia Dysku i samego Ankh-Morpork wyewoluowała już tak dalece, że przypominanie w fabule o hucpiarskiej genezie świata przedstawionego byłoby wręcz szkodliwe. Jak już kiedyś pisałem w recenzji „Prawdy”, z powieści na powieść Dysk coraz bardziej przypomina rzeczywisty świat – z ważkimi problemami, z żywymi ludźmi i z nieraz gorzkimi realiami. W tym tomie poruszane są między innymi tematy wykorzystywania pracowników przez bezwzględnych szefów, konkurencji czy wrogich przejęć.
Fabule posłużyło oderwanie od eksploatowanych wcześniej wątków Straży czy nieudolnych magów i postawienie na zestaw nowych bohaterów (powracających potem w „Making Money” i planowanym „Raising Taxes”). Moist von Lipwig to postać, która ma rozterki, czasem zaskakuje samego siebie, a uzależnienie od wciąż nowych wyzwań wplątuje go w coraz to nowe kłopoty. Obserwujemy także jego ponowne narodziny, symbolicznie ukazane przez egzekucję „Alberta Spanglera” – po latach przyjmowania coraz to nowych kłamliwych masek i pseudonimów, po dekadach odgrywania ról, samotności i hipokryzji, von Lipwig nareszcie robi coś na własne konto, pod własnym, już niemal zapomnianym nazwiskiem. Urzędnicy pocztowi, w tym kolekcjoner szpilek Stanley i młodszy (choć stary) listonosz Groat oraz szereg emerytów, to z kolei wzbudzający mieszane uczucia współczucia i irytacji zbiór dziwaków i oryginałów, a Adora Belle Dearheart jest niezależną i nowoczesną dziewczyną z zasadami. Pojawiają się także niektóre postacie znane z poprzednich tomów, jak Sacharissa Cripslock oraz Patrycjusz Vetinari, którego machinacje są bardzo istotne w zawiązaniu akcji oraz jej rozwiązaniu, jednak światła reflektorów skierowane są na von Lipwiga.
Dzięki fikcyjnemu usytuowaniu akcji oraz rekwizytorni fantasy Pratchett do maksimum wykorzystuje swe możliwości narracyjne. Uwolniony od konieczności dostosowania się do historycznych faktów, autor może umieszczać całe zjawiska i procesy pod swoją pisarską lupą, w skali mikro i in statu nascendi, ekstrahując esencjalia i podając je czytelnikom w formie kondensatu. Takim laboratorium literackim Pratchetta jest oczywiście cały świat Dysku, ze szczególnym uwzględnieniem miasta-państwa Ankh-Morpork, a kondensatem są kolejne powieści. Coraz lepsze powieści, trzeba dodać.
koniec
17 października 2008

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Sen o słodkiej Francji
Beatrycze Nowicka

7 XII 2021

Tym razem nietypowo – słów kilka o powieści obyczajowej czyli „Madame” Antoniego Libery.

więcej »

Pada śnieg, pachną świąteczne wypieki…
Joanna Kapica-Curzytek

6 XII 2021

W powieści „Kochany Święty Mikołaju” odnajdziemy wszystkie tradycyjne bożonarodzeniowe motywy. I nawet jeśli dobrze wiemy, co w niej znajdziemy, nic nie szkodzi; bo przecież w święta szczególnie chętnie wracamy do tego, co dobrze znamy.

więcej »

Każdy ma swoje demony
Marcin Mroziuk

5 XII 2021

Dla młodych czytelników lektura „Chuligani” jest okazją do poznania problemów rówieśników, którym życie nie rozpieszcza. Katarzyna Ryrych kreśli tutaj z dużą empatią intrygujący portret nastolatki muszącej stawić czoło światu po śmierci rodziców.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Inne recenzje

Esensja czyta: Czerwiec 2013
— Kamil Armacki, Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Jarosław Loretz, Daniel Markiewicz, Paweł Micnas, Marcin Mroziuk, Agnieszka Szady

Tegoż twórcy

Słowiańskie elfy rzeczne
— Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Maj 2017
— Miłosz Cybowski, Dawid Kantor, Joanna Kapica-Curzytek, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Marcin Mroziuk, Katarzyna Piekarz

Esensja czyta: Lipiec 2016
— Miłosz Cybowski, Anna Kańtoch, Magdalena Kubasiewicz, Jarosław Loretz, Anna Nieznaj, Beatrycze Nowicka, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Pożegnanie ze Światem Dysku
— Magdalena Kubasiewicz

Esensja czyta: Wrzesień 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Jarosław Loretz, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Esensja czyta: Maj 2015
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka ‘Achika’ Szady

Esensja czyta: Wrzesień 2014
— Miłosz Cybowski, Jacek Jaciubek, Daniel Markiewicz, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek

Śmierć Świata Dysku?
— Magdalena Kubasiewicz

Magia odchodzi
— Agnieszka Szady

Esensja czyta: Kwiecień 2014
— Miłosz Cybowski, Beatrycze Nowicka, Joanna Słupek, Agnieszka Szady

Tegoż autora

To nie jest straszne
— Michał Kubalski

W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje Pająka
— Michał Kubalski

Film, który poszedł naprzód
— Michał Kubalski

Good comic gone bad, czyli space opera rom-com
— Michał Kubalski

Więcej wszystkiego co błyszczy, buczy i wybucha?
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Nie taki dobry dinozaur
— Michał Kubalski

O tych, co z kosmosu
— Paweł Ciołkiewicz, Jakub Gałka, Jacek Jaciubek, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Po rozum do głowy
— Michał Kubalski

Poszerzenie pola walki
— Michał Kubalski

Czego oczy nie widziały
— Michał Kubalski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.