Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 4 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Mike Wilks
‹Wizjokrąg›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWizjokrąg
Tytuł oryginalnyMirrorscape
Data wydania8 kwietnia 2009
Autor
PrzekładMaciejka Mazan
Wydawca Egmont
ISBN978-83-237-3412-3
Format424s. 208×140mm; oprawa twarda
Cena34,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Wyobraźnia +20, wykonanie −10
[Mike Wilks „Wizjokrąg” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
„Wizjokrąg” Mike’a Wilksa to fantasy przeznaczona dla młodszego czytelnika. Czy jednak po lekturze zostanie on zachęcony do dalszych poszukiwań, czy może odłoży książkę jako „bajeczkę”? Trudno powiedzieć – lata szczenięce dawno minęły, a powieść z pewnością nie jest rewelacją. Ale jednak coś w niej jest – wizja.

Michał Kubalski

Wyobraźnia +20, wykonanie −10
[Mike Wilks „Wizjokrąg” - recenzja]

„Wizjokrąg” Mike’a Wilksa to fantasy przeznaczona dla młodszego czytelnika. Czy jednak po lekturze zostanie on zachęcony do dalszych poszukiwań, czy może odłoży książkę jako „bajeczkę”? Trudno powiedzieć – lata szczenięce dawno minęły, a powieść z pewnością nie jest rewelacją. Ale jednak coś w niej jest – wizja.

Mike Wilks
‹Wizjokrąg›

EKSTRAKT:60%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułWizjokrąg
Tytuł oryginalnyMirrorscape
Data wydania8 kwietnia 2009
Autor
PrzekładMaciejka Mazan
Wydawca Egmont
ISBN978-83-237-3412-3
Format424s. 208×140mm; oprawa twarda
Cena34,90
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Utalentowany graficznie Melkin Womper tworzeniem amatorskich rysunków podpada arcyrządcy Adolfusowi Splutowi. W świecie tym bowiem wszelka twórczość podlega jednej z pięciu Tajemnic – cechów zorganizowanych według zmysłów (np. Piąta Tajemnica zajmuje się wzrokiem i efektami jego użycia). Mel zostaje uratowany, ale Splut nie zapomina o chłopcu. Gdy Mel udaje się jako uczeń do stołecznego Vlam, gdzie ma terminować w pracowni największego artysty Siedmiu Królestw – Ambrosiusa Blika, drogi arcyrządcy i chłopca przetną się ponownie, tym razem w grze o większą stawkę. Okazuje się bowiem, że Tajemnice sięgają po totalną kontrolę nad społeczeństwem, a dociekliwy terminator z przyjaciółmi może tej władzy zaszkodzić.
Opowieść Wilksa może rozczarować, ale i oczarować. Minusem jest choćby stereotypowa sytuacja, w jaką zostaje wrzucony główny bohater – utalentowany trzynastolatek, umieszczony w szkole z internatem i wplątany w intrygę, od której zależy los państwa (czy nawet świata). Jednak jest to klasyczny przypadek powieści o początku dojrzewania, o oddzieleniu od rodziny – o inicjacji w samodzielność i dorosłość, zatem stereotypowość jest w pewnym zakresie wpisana w jej charakterystykę. Irytować mogą także jednosylabowe nazwy i imiona: Mel, Feg, Kop, Vlam, Tot, Henk; niektóre z nazw są znaczące, a przy tym denerwująco jednoznaczne: źli nazywają się Splut, Gloot, Smierd, Mizeria, Niemota… Fabuła także nie grzeszy nowatorstwem czy oryginalnością – większości zwrotów akcji można się domyślić, a bohaterowie naszkicowani są bardzo grubą kreską.
Jednak wiele wynagradza wyobraźnia autora i jego obrazowe opisy. „Obrazowe” w znaczeniu dosłownym – Mike Wilks bowiem jest przede wszystkim malarzem i ilustratorem, w dziedzinie pisarstwa fabularnego „Wizjokrąg” jest jego debiutem. W dodatku tytułowy Wizjokrąg to właśnie sieć połączonych ze sobą obrazów – płócien, które dzięki wykorzystaniu magii zawierają w sobie całe krainy i w które można wniknąć. Miejsca, które Mel z przyjaciółmi odwiedza w tym królestwie imaginacji, są naprawdę świetnie oddane – nielogiczne, obce, podstępne – ot, takie „Po drugiej stronie lustra”, zmieszane z Boschem. Podobnie świetnie sprawdza się prosty pomysł kopalni pigmentów i przymusowo pracujących w niej więźniów politycznych, po krótkim czasie zabarwiających się całkowicie na kolor właśnie eksploatowanego złoża. To spośród więźniów wywodzą się rebelianci – Zielony, Niebieski (gdyby ich wodzem był Pomarańczowy, nazwa „Pomarańczowa Rewolucja” mogłaby zyskać zupełnie nowe, literackie znaczenie). Także inne pomysły pisarza-malarza sprawdzają się najlepiej wówczas, gdy je sobie zwizualizujemy – mechaniczny kamerdyner Zwyrtaucjusz (czyżby nawiązanie tłumaczki do Klapaucjusza?), ruchomy i żywy dom Kłodzio, Kopalnia Natchnienia i podziemia Wielkich Domów, gdzie stare, opuszczone obrazy straciły swą magię, a namalowane rośliny i rzeki wydostały się poza ramy…
To wszystko sprawia, że „Wizjokręgu” nie można jednoznacznie odrzucić – idzie o to, żeby te minusy nie przesłoniły nam plusów, parafrazując stwierdzenie prezesa KS (nomen omen) „Tęcza”. Dla malarskich, pięknych i żywych opisów warto – myślę – przymknąć oko na niedostatki fabularne powieści.
koniec
15 sierpnia 2009

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Jesteśmy tylko nośnikami
Miłosz Cybowski

2 XII 2021

Zarówno pozbawiony emocji styl, jak i niektóre tezy stawiane przez Richarda Dawkinsa mogą budzić instynktowny sprzeciw. „Samolubny gen” nie na darmo uchodzi za książkę kontrowersyjną, choć może wraz z rozpowszechnieniem nauki o genetyce to wrażenie nieco przygasło.

więcej »

Mała Esensja: W oczekiwaniu na Boże Narodzenie
Joanna Kapica-Curzytek

1 XII 2021

Ponownie spotykamy się z sympatycznym myszkiem wykreowanym przez autora i ilustratora Alexa T. Smitha. „Winston wraca na święta” pozwoli młodszym (i starszym czytelnikom) odliczać dni do Gwiazdki!

więcej »

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Polecamy

Pogrzeb pośród mgławic

Stulecie Stanisława Lema:

Pogrzeb pośród mgławic
— Mieszko B. Wandowicz

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Tegoż autora

To nie jest straszne
— Michał Kubalski

W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje Pająka
— Michał Kubalski

Film, który poszedł naprzód
— Michał Kubalski

Good comic gone bad, czyli space opera rom-com
— Michał Kubalski

Więcej wszystkiego co błyszczy, buczy i wybucha?
— Miłosz Cybowski, Jakub Gałka, Wojciech Gołąbowski, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Nie taki dobry dinozaur
— Michał Kubalski

O tych, co z kosmosu
— Paweł Ciołkiewicz, Jakub Gałka, Jacek Jaciubek, Adam Kordaś, Michał Kubalski, Marcin Osuch, Konrad Wągrowski

Po rozum do głowy
— Michał Kubalski

Poszerzenie pola walki
— Michał Kubalski

Czego oczy nie widziały
— Michał Kubalski

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.