Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 30 listopada 2021
w Esensji w Esensjopedii

Charlie Fletcher
‹Stoneheart. Kamienne serce›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStoneheart. Kamienne serce
Tytuł oryginalnyStoneheart
Data wydania2 lutego 2009
Autor
PrzekładMaciejka Mazan
Wydawca Hachette
CyklNiewilondyn
ISBN978-83-7575-522-0
Format360s. 135×215mm
Cena35,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup

Londyn niewidzialny i w dodatku z odzysku
[Charlie Fletcher „Stoneheart. Kamienne serce”, Charlie Fletcher „Ironhand. Żelazna Ręka” - recenzja]

Esensja.pl
Esensja.pl
Historia chłopca z tajemniczą blizną, który pewnego dnia trafia do alternatywnego Londynu, w pierwszej chwili przywodzić na myśl może wspólny projekt J.K. Rowling oraz Neila Gaimana. Jednak „Stoneheart. Kamienne serce” i „Ironhand. Żelazna Ręka” to dwa pierwsze tomy debiutanckiej trylogii Charlie Fletchera. Jak łatwo się domyślić, przeznaczone dla młodzieży i czerpiące pełnymi garściami z twórczości innych autorów.

Anna Kańtoch

Londyn niewidzialny i w dodatku z odzysku
[Charlie Fletcher „Stoneheart. Kamienne serce”, Charlie Fletcher „Ironhand. Żelazna Ręka” - recenzja]

Historia chłopca z tajemniczą blizną, który pewnego dnia trafia do alternatywnego Londynu, w pierwszej chwili przywodzić na myśl może wspólny projekt J.K. Rowling oraz Neila Gaimana. Jednak „Stoneheart. Kamienne serce” i „Ironhand. Żelazna Ręka” to dwa pierwsze tomy debiutanckiej trylogii Charlie Fletchera. Jak łatwo się domyślić, przeznaczone dla młodzieży i czerpiące pełnymi garściami z twórczości innych autorów.

Charlie Fletcher
‹Stoneheart. Kamienne serce›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułStoneheart. Kamienne serce
Tytuł oryginalnyStoneheart
Data wydania2 lutego 2009
Autor
PrzekładMaciejka Mazan
Wydawca Hachette
CyklNiewilondyn
ISBN978-83-7575-522-0
Format360s. 135×215mm
Cena35,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Powieści dla dzieci czy młodzieży mają z punktu widzenia dorosłych dwie istotne wady. Po pierwsze, mało oryginalną fabułę – i tak na przykład trylogia Fletchera opowiada o dwunastoletnim George’u, który w gniewie odłamuje z muru muzeum głowę kamiennego smoka, w wyniku czego zostaje przeniesiony do tzw. Niewilondynu. Niewilondyn (nazwa od tego, że większość śmiertelników go nie widzi) tym różni się od znanej nam stolicy Anglii, że posągi ożywają w nim i co więcej, toczą ze sobą wojnę, dzielą się bowiem na dobre (wierni, czyli posągi humanoidalne) oraz złe (skazy, czyli posągi smoków, maszkaronów, gargulców itp.) Ścigany przez skazy chłopiec dowiaduje się, że musi wykonać „quest”, by wrócić do „swojej” wersji Londynu. Towarzyszy mu dziewczynka Edie, będąca tzw. skrą – czyli kimś, kto ma naturalną zdolność dostrzegania Niewilondynu i która czasem także widzi przeszłość. A niejako po drodze okazuje się, że George wcale nie jest zwyczajnym chłopcem wplątanym przypadkiem w niebezpieczną przygodę i że ma ważniejsze zadanie niż tylko ocalenie własnej skóry.

Charlie Fletcher
‹Ironhand. Żelazna Ręka›

EKSTRAKT:50%
WASZ EKSTRAKT:
0,0 % 
Zaloguj, aby ocenić
TytułIronhand. Żelazna Ręka
Tytuł oryginalnyIron Hand
Data wydania27 kwietnia 2009
Autor
PrzekładMaciejka Mazan
Wydawca Hachette
CyklNiewilondyn
ISBN978-83-7575-526-8
Format336s. 135×215mm
Cena35,90
Gatunekdla dzieci i młodzieży, fantastyka
WWW
Zobacz w
Wyszukaj wMadBooks.pl
Wyszukaj wSelkar.pl
Wyszukaj wSkąpiec.pl
Wyszukaj / Kup
Druga wada to niemal stuprocentowa pewność, że autor nie zdecyduje się poważnie skrzywdzić młodocianych bohaterów. Faktycznie, w dwóch pierwszych częściach trylogii zagrożenia „fizyczne” (np. atak smoka) niewiele budzą emocji, bo z góry wiadomo, że w ten czy inny sposób Edie oraz George sobie poradzą. Nieco lepiej wygląda kwestia niebezpieczeństw, na jakie narażona jest psychika dzieci. I tak zarówno chłopiec, jak i dziewczynka mają za sobą traumatyczne przejścia, w wyniku których on jest nieśmiałym samotnikiem, ona zaś bywa nieufna aż do granic agresji. I choć można przypuszczać z dużą dozą prawdopodobieństwa, że dwoje tak „kolczastych” dwunastolatków wreszcie się zaprzyjaźni, to u Fletchera jest to pokazane jako trudny proces. George oraz Edie kłócą się nie raz i nie dwa, a pod koniec pierwszego tomu jest nawet scena, w której dziewczynka bije chłopca. Nie ma tu więc miejsca na bajkową cukierkowość.
Szkoda, że pozostałe elementy trylogii nie dorównują temu wątkowi. Fabuła najwyraźniej pochodzi z odzysku (wojna złych z dobrymi, chłopiec-wybraniec oraz „quest” – ileż razy to już widzieliśmy?), Niewilondyn zaś jest kreacją zgrzebną jak chłopskie portki – ot, żyją w nim posągi i to w zasadzie tyle. Gdzie mu tam do oryginalności Londynu Pod Neila Gaimana czy LonNiedynu Chiny Mieville’a (który zresztą zgrzeszył, przesadzając w drugą stronę, ale to temat na inną recenzję). Niedostatek wyobraźni Fletcher próbuje nadrabiać, nieco komplikując swoją historię, stąd np. oprócz postaci zdecydowanie złych oraz zdecydowanie dobrych zdarzają się tu także bohaterowie niejednoznaczni, lecz to (plus ciekawe relacje pomiędzy George’em i Edie), jednak za mało, by książką zainteresował się dorosły czytelnik. Zwłaszcza że to przecież fantastyka, a element fantastyczny akurat wypada najsłabiej.
koniec
29 października 2009

Komentarze

Dodaj komentarz

Imię:
Treść:
Działanie:
Wynik:

Dodaj komentarz FB

Najnowsze

Spektaklu akt drugi
Beatrycze Nowicka

30 XI 2021

„Dziesięć Żelaznych Strzał” – kolejny tom cyklu Sama Sykesa o Sal Kakofonii – uważam za lepszy od pierwszego.

więcej »

Na wysokich obrotach
Joanna Kapica-Curzytek

29 XI 2021

Rezolutna Jaga, młoda czarownica, musi stawić czoło bandzie zmorów i uratować uprowadzonych rodziców. Powieść „Jaga i dom na orlich nogach” nie pozwala się nudzić i z humorem prowadzi młodych czytelników do granic wyobraźni.

więcej »

Urok małych książek: Sęp też człowiek
Wojciech Gołąbowski

27 XI 2021

Badacze uważają, że butlonosy nadają sobie imiona – określone dźwięki – i pamiętają o nich nawet po 20 latach rozłąki. Słonie urządzają pogrzeby zmarłym członkom stada, mają także swoje cmentarzyska, na które się udają, czując zbliżający się koniec. Czy tylko ludzie są obdarzeni inteligencją?

więcej »

Polecamy

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)

Stulecie Stanisława Lema:

O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
— Mieszko B. Wandowicz

List znad Oceanu
— Beatrycze Nowicka

Lem w komiksie
— Marcin Knyszyński

Przeciętniak w swym zawodzie
— Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
— Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

Zawsze szach, nigdy mat
— Marcin Knyszyński

Świadomość jako błąd
— Marcin Knyszyński

Człowiek jako bariera ostateczna
— Marcin Knyszyński

Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
— Marcin Knyszyński

Zobacz też

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.