Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 17 kwietnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Wisława Szymborska nie żyje

Esensja.pl
Esensja.pl
Wisława Szymborska, jedna z najsłynniejszych polskich poetek, laureatka nagrody Nobla zmarła dziś w swoim domu w Krakowie w wieku 88 lat.

Wisława Szymborska nie żyje

Wisława Szymborska, jedna z najsłynniejszych polskich poetek, laureatka nagrody Nobla zmarła dziś w swoim domu w Krakowie w wieku 88 lat.
Wisława Szymborska nie pisała wiele – pozostawiła po sobie ok. 250 wierszy. W uzasadnieniu przyznania nagrody Nobla w 1996 roku napisano, że została ona przyznana za „poezję, która z ironiczną precyzją pozwala historycznemu i biologicznemu kontekstowi ukazać się we fragmentach ludzkiej rzeczywistości”.
Bibliografia poetki:
  • „Dlatego żyjemy” (1952)
  • „Pytania zadawane sobie"(1954)
  • „Wołanie do Yeti” (1957)
  • „Sól” (1962)
  • „Sto pociech” (1967)
  • „Wszelki wypadek” (1972)
  • „Wielka liczba” (1976)
  • „Ludzie na moście” (1986)
  • „Koniec i początek” (1993)
  • „Chwila” (2002)
  • „Dwukropek” (2005)
  • „Tutaj” (2009)
koniec
1 lutego 2012

Komentarze

02 II 2012   09:03:20

Dawno mnie żadna wiadomość tak nie zasmuciła...

02 II 2012   21:30:42

Korzystając z przywileju właściciela usunęliśmy większość komentarzy i zablokowaliśmy dodawanie nowych.

Dodawanie komenatarzy do tego obiektu zostało zablokowane przez redakcję.

Najnowsze

Finaliści nagród Hugo 2021

13 IV 2021

Ogłoszono listę finalistów nagród Hugo 2021 za utwory, które swoją premierę miały w roku 2020.

więcej »

Nagroda im. Philipa K. Dicka dla Alison Stine

3 IV 2021

Dziś rano naszego czasu ogłoszono wyniki tegorocznej edycji Nagrody im. Philipa K. Dicka.

więcej »

Przecieki z Locusa: Kwiecień 2021

2 IV 2021

Tym razem dobra wiadomość dla fanów uniwersum Diuny.

więcej »

Polecamy

„Sen bowiem jest istnością też…”

Na rubieżach rzeczywistości:

„Sen bowiem jest istnością też…”
— Marcin Knyszyński

Imperium wcale się nie rozpadło
— Marcin Knyszyński

Lęk i odraza w Kalifornii
— Marcin Knyszyński

Las oblany słonecznym blaskiem
— Marcin Knyszyński

Dick jak Dickens
— Marcin Knyszyński

Kochać to nie znaczy zawsze to samo
— Marcin Knyszyński

Chorzy na życie
— Marcin Knyszyński

Dick w starym stylu
— Marcin Knyszyński

Faust musi przegrać
— Marcin Knyszyński

W poszukiwaniu rzeczywistości obiektywnej
— Marcin Knyszyński

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.