Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 6 grudnia 2021
w Esensji w Esensjopedii

Daphne du Maurier

ImięDaphne
Nazwiskodu Maurier

Kalendarium: Daphne du Maurier

Esensja.pl
Esensja.pl
19 kwietnia mija 10 rocznica śmierci angielskiej pisarki.

Kalendarium: Daphne du Maurier

19 kwietnia mija 10 rocznica śmierci angielskiej pisarki.

Daphne du Maurier

ImięDaphne
Nazwiskodu Maurier
Dame Daphne Du Maurier (1907.05.13 – 1989.04.19) urodziła się w Londynie w rodzinie prominentnego agenta aktorskiego i aktorki. Literacką karierą Daphne pokierował natomiast dziadek, który był scenarzystą i rysownikiem – dzięki temu pierwszą powieść wydała w wieku zaledwie 24 lat.
Jej twórczość krytycy często lekceważyli jako „lekką intelektualnie” i eskapistyczną – dziś jest uważana za niekwestionowaną mistrzynię suspensu. Do jej największych sukcesów należy powieść „Rebeka”, która była zaadaptowana na scenę i na duży ekran – przez samego Hitchcocka, który za film zdobył Oscara. Hitchcock zajął się też przeniesieniem na ekran opowiadania „Ptaki” i powieści „Oberża na pustkowiu”, a inni reżyserowie zekranizowali m.in. „Nie oglądaj się teraz” i „My Cousin Rachel”.
Często określa się ją jako pisarkę nawiązującą do romantyzmu. Jej dzieła wolne są od łatwych happy endów, a nad całością unoszą się opary mistycyzmu, nadnaturalności i grozy. W późniejszych latach odeszła od beletrystyki na rzecz literatury faktu, m.in. napisała kilka biografii.
W 1969 roku Du Maurier otrzymała z rąk królowej tytuł szlachecki. W międzyczasie poślubiła wysokiego oficera z którym miała dwie córki i syna, ale biografowie pisarki wskazują, że małżeństwo było dość chłodne, podobnie jak stosunek Daphne do jej dzieci. Prawdopodobną przyczyną mógł być homoseksualizm Du Maurier wzmacniany przez homofobię jej ojca i jego chęć posiadania syna.
Daphne du Maurier zmarła w wieku 81 lat w swoim domu w Kornwalii, regionie, który był scenerią dla wielu jej książek.
Czytaj też:
Ptaki - recenzja zbioru opowiadań
Wybrana bibliografia:
  • The Loving Spirit (1931)
  • I′ll Never Be Young Again (1932)
  • Julius (1933)
  • Oberża na pustkowiu (1936)
  • Rebeka (1938)
  • Come Wind, Come Weather (sztuka, 1940)
  • Frenchman′s Creek (1941)
  • Hungry Hill (1943)
  • The Years Between (sztuka, 1945)
  • Generał w służbie króla (1946)
  • September Tide (sztuka, 1948)
  • The Parasites (1949)
  • My Cousin Rachel (1951)
  • Ptaki (zbiór opowiadań, w pierwszym wydaniu pod nazwą innego tekstu ze zbioru: „Jabłonka”; 1952)
  • Mary Anne (1954)
  • The Scapegoat (1957)
  • Niebieskie soczewki (zbiór opowiadań, 1959)
  • The Flight of the Falcon (1965)
  • The House on the Strand (1969)
  • Nie oglądaj się teraz (zbiór opowiadań, w pierwszym wydaniu pod nazwą inne tekstu ze zbioru: "Nie po północy" 1971)
  • Rule Britannia (1972)
  • The Rendezvous and Other Stories (zbiór opowiadań, 1980)
  • koniec
    19 kwietnia 2009

    Komentarze

    Dodaj komentarz

    Imię:
    Treść:
    Działanie:
    Wynik:

    Dodaj komentarz FB

    Najnowsze

    Nagrody Zajdla za rok 2020 przyznane

    19 X 2021

    17 października 2021 roku na konwencie Bachanalia Fantastyczne w ZIelonej Górze przyznano tegoroczne nagrody im. Janusza A. Zajdla za najlepsze opowiadanie i najlepszą powieść fantastyczną roku 2020.

    więcej »

    Nagroda im. Arthura C. Clarke’a dla Laury Jean McKay

    28 IX 2021

    W poniedziałek 27 września ogłoszono laureatkę trzydziestej piątej edycji Nagrody im. Arthura C. Clarke’a.

    więcej »

    Polecamy

    Pogrzeb pośród mgławic

    Stulecie Stanisława Lema:

    Pogrzeb pośród mgławic
    — Mieszko B. Wandowicz

    O korzyściach z bycia ślimakiem (śluzem na marginesie „Głosu Pana”)
    — Mieszko B. Wandowicz

    List znad Oceanu
    — Beatrycze Nowicka

    Lem w komiksie
    — Marcin Knyszyński

    Przeciętniak w swym zawodzie
    — Agnieszka Hałas, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Beatrycze Nowicka, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

    Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany!
    — Miłosz Cybowski, Adam Kordaś, Marcin Mroziuk, Marcin Osuch, Agnieszka ‘Achika’ Szady, Konrad Wągrowski

    Zawsze szach, nigdy mat
    — Marcin Knyszyński

    Świadomość jako błąd
    — Marcin Knyszyński

    Człowiek jako bariera ostateczna
    — Marcin Knyszyński

    Nie wszystko i nie wszędzie jest dla nas
    — Marcin Knyszyński

    Zobacz też

    Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.