Dołącz do nas na Facebooku

x

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej.

Zapomniałem hasła
Nie mam jeszcze konta
Połącz z Facebookiem Połącz z Google+ Połącz z Twitter
Esensja
dzisiaj: 3 lipca 2020
w Esensji w Esensjopedii

Wisława Szymborska nie żyje

Esensja.pl
Esensja.pl
Wisława Szymborska, jedna z najsłynniejszych polskich poetek, laureatka nagrody Nobla zmarła dziś w swoim domu w Krakowie w wieku 88 lat.

Wisława Szymborska nie żyje

Wisława Szymborska, jedna z najsłynniejszych polskich poetek, laureatka nagrody Nobla zmarła dziś w swoim domu w Krakowie w wieku 88 lat.
Wisława Szymborska nie pisała wiele – pozostawiła po sobie ok. 250 wierszy. W uzasadnieniu przyznania nagrody Nobla w 1996 roku napisano, że została ona przyznana za „poezję, która z ironiczną precyzją pozwala historycznemu i biologicznemu kontekstowi ukazać się we fragmentach ludzkiej rzeczywistości”.
Bibliografia poetki:
  • „Dlatego żyjemy” (1952)
  • „Pytania zadawane sobie"(1954)
  • „Wołanie do Yeti” (1957)
  • „Sól” (1962)
  • „Sto pociech” (1967)
  • „Wszelki wypadek” (1972)
  • „Wielka liczba” (1976)
  • „Ludzie na moście” (1986)
  • „Koniec i początek” (1993)
  • „Chwila” (2002)
  • „Dwukropek” (2005)
  • „Tutaj” (2009)
koniec
1 lutego 2012

Komentarze

02 II 2012   09:03:20

Dawno mnie żadna wiadomość tak nie zasmuciła...

02 II 2012   21:30:42

Korzystając z przywileju właściciela usunęliśmy większość komentarzy i zablokowaliśmy dodawanie nowych.

Dodawanie komenatarzy do tego obiektu zostało zablokowane przez redakcję.

Najnowsze

Top Marka 2019 - Sukces Esensji!
Esensja

2 XI 2019

Esensja znalazła się na drugim miejscu piszących o książkach portali internetowych w kraju!

więcej »

Silmaris wiosenny, czyli #12

26 III 2019

Wiosna – czas kwitnienia, ciepła, nowych planów i nowych nadziei. Wiosenne wydanie „Silmarisa” – mamy nadzieję – przyniesie Wam kilka chwil odpoczynku od problemu globalnego ocieplenia, zamieszania związanego z rokiem wyborczym czy też po prostu od trosk dnia codziennego.

więcej »

Zimowe wydanie „Silmarisa”, czyli #11

31 XII 2018

Zimowe wydanie „Silmarisa” co prawda nie wpłynie na temperatury otoczenia, nie zlikwiduje mrozów — o ile one nadejdą i zagoszczą na dłużej — ale chociaż trochę rozgrzać szare komórki powinno. Rozweselić czytających także powinno, bo jak zwykle skomponowaliśmy zawartość według staropolskiego „jeden do Sasa, drugi do Lasa”. Zawarta w porzekadle sugestia, iżbyśmy mieli wykłócać się o treści i kolejności, ani trochę nie odpowiada prawdzie. Dyskusje — tak. Przepychanki — nie wśród Koleżanek (...)

więcej »

Polecamy

Copyright © 2000- – Esensja. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów tylko za wyraźną zgodą redakcji magazynu „Esensja”.